Aort diseksiyonu ölümcül bir hastalıktır. Genel popülasyonda görülme sıklığı yaklaşık olarak yılda 100.000 kişide 3-5 vaka olarak bildirilmiştir. Erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görülür ve genellikle 50-70 yaş arasında ortaya çıkar.
Tipik bulgusu bıçak saplanır gibi sırta vuran göğüs ağrısıdır. En sık sebebi altta yatan aort anevrizmasıdır. Ayrıca Hipertansiyon, sigara içiciliği, KOAH gibi hastalıklar da anevrizma oluşumuna ve diseksiyona neden olabilir. Tedavisi aort kısmına göre acil ameliyattır.
Tedavi edilmeyen akut aort diseksiyonlarında ölüm oranı ilk 24 saatte %25-50 arasındadır. Her saat ölüm riski %2-3 artar. Ameliyat olmayan hastaların %90ı 1 hafta içinde kaybedilir.
Bu hastalığın ameliyat ve sonrasında;
•Ölüm riski %30
•Nörolojik hasar (felç): %5-10
•Kalp yetmezliği veya şok: %10-20
•Böbrek yetmezliği: %10-20
•Bağırsak iskemisi (barsak enfarktüsü): %5-10
•Ameliyat sonrası enfeksiyon: %5-15 gözlenebilir.
Hastalığın bu kadar nadir ve ölümcül görülmesine rağmen 2 hastamız da aynı gün aynı şikayetler ile acil e başvurdu. Çekilen ilaçlı tomografilerde tip1 aort diseksiyonu olduğu saptandı. Hastalar acil olarak peş peşe ameliyata alındı. Yaklaşık her biri 5 -5.30 saat sürdü. 2 ameliyat da başarı ile sonuçlandı.
Depremzede bir hastanenin ekibi olarak bu denli komplike ameliyatların başarı ile sonuçlanması mutluluk verici. Tüm emeği geçen ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Opr. Dr. Devlet Burak BAYKAN
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı
İLGİLİ VİDEO İÇİN LİNK AŞAĞIDADIR.
https://youtube.com/shorts/4YfVnh91JhI?feature=shared
https://www.instagram.com/reel/DHqequQtcCc/?igsh=MmhrcWhvNXhjbDB5